Created from electromagnetic fields in 0 milliseconds;
 
2012.05.31: AZ LD50.HU MÁTÓL READ-ONLY MÚZEUM. KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK AZ ELMÚLT 11 ÉVET.liquid

estee

9th

d4m4g3

LD50 e-könyv. Majd.
 
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

----------------
Ti, LD50 támogatók
 
Felhasználónév
Jelszó
 
MACHINE MUSIC

HARDERGENERATION (NINTH)

PLANETDAMAGE (DAMAGE)

NEGATIVE ART (ZERO)

SOUND OF JAPAN (CASE)

KULTBLOG

BEATS (SAJTOS)

101KLUB

LD50 @ LAST.FM


BLACK-HEAD AGENCY
 
 
 
Mi legyen az LD50 "utód oldal" neve?
DarkDimension
 
(21.3% - 40 szavazat)
LD51
 
(40.1% - 75 szavazat)
LD100
 
(28.3% - 53 szavazat)
Más, írok kommentek közé
 
(10.1% - 19 szavazat)
 
: : : : : :
 
2009. január 12., Hétfő 16:56
A Vágtázó Halottkémek életereje - Grandpierre Atilla interjú
Grandpierre Atilla a legendás Vágtázó Halottkémek 26 éve alatt világszerte a kortárs magyar zene ikonjává vált. 2000-ben feloszlott a VHK, és 2005-ben megalakította az õsi népi hangszerekkel operáló Vágtázó Csodaszarvast. Elsõ lemezük, a bartóki népzene-felfogás szellemiségében fogant Tiszta Forrás októberben aranyozódott be, és ezzel egy idõben megjelent a közép-ázsiai, moldvai, dunántúli, kínai és indiai dallamokra épülõ második lemez, Végtelen Ázsia! címmel, amely a MAHASZ lista élvonalába jutott. És ha mindez még nem volna elég, kiderült, hogy egy fõ híján együtt próbál a VHK és április 25-én koncertezni fognak a Petõfi Csarnokban. Ennek apropóján látogatta meg Antipop az LD50 részérõl Atillát zebegényi otthonában.

Szöveg: Antipop

2000-ben, amikor feloszlott a Vágtázó Halottkémek, mi, hajdani megrögzött „véhákások” úgy éreztük, a VHK sose fog újra összeállni. Volt alapja a megérzésünknek, vagy mindig is ott volt a levegõben, hogy egyszer újra lesz VHK?
Én soha nem gondoltam, hogy a VHK-nak vége lehet, de az élet úgy hozta, hogy akaratomon kívül ki kellett lépnem a zenekarból. A zenekar utolsó másfél évében valami már hiányzott. Ami addig mûködött, az akkor már valamiért nem mûködött. Az utolsó album megjelenése után másfél éven át nem tudtunk felvenni egy épkézláb számot, mire voltak, akik felvetették, hogy kilépnek a zenekarból, ha ez így megy tovább. Erre kérdezték tõlem, hogy ez esetben mit fogok tenni, mire én hirtelen azt válaszoltam, hogy akkor én is kilépek. Sok mindent megpróbáltam ez alatt a másfél év alatt, hogy visszajöjjön az a VHK, amiben érdemes játszani, de nem sikerült. Na, gondoltam, jól ráijesztek a többiekre azzal, hogy én is kilépek. De ez nem jött be, mert a viszonyok még tovább romlottak és eljött a nap, amikor állnom kellett a szavamat és ki kellett lépnem a zenekarból. Ezután kellett jó pár év, hogy feleszméljek, összeálljon az elképzelés, és létrehozzam a Vágtázó Csodaszarvast. Közben azért rendezõdtek a VHK-tagokkal való viszonyok, újraéledt a barátság, megerõsödve, és sokat jártunk össze. Beszélgettünk arról is, hogy mi lesz a VHK-val. Közben létrejött a Yava, ahol együtt játszik Fritz (Németh László - gitár) és Mestyán Ádám (basszus). Ráadásul találtak egy kiváló dobost: Szabó Kristófot. Ekkor merült fel, hogy létre lehetne hozni egy olyan zenekart, ami képes arra, hogy a VHK-t felelevenítse. Hiszen így az utolsó sarkalatos pont, a dobos kérdése is megoldódni látszott. Minden tiszteletünk az Ipacs Lacié, de az utóbbi kilenc évben vele nem játszottunk együtt és zenekart munka, illetve próbálás nélkül nem lehet létrehozni. Kristóf pedig ugye már évek óta együtt játszik a Fritzékkel, és alaposan összecsiszolódott velük. Már egy éve együtt próbálunk, és minden várakozásomat felülmúlja, ami a próbákon történik.
A szavaid alátámasztják azt a régi feltevést, hogy a VHK alkotói válság miatt oszlott fel, viszont ennek ellentmond, hogy egyenként mind aktívak maradtatok, neked ott volt a Vágtázó Csodaszarvas, Fritznek a Magura, Ádámnak a Yava, Bolinak (Balatoni Endre – üstdob) a Narco Polo. Tehát volt még azért spiritusz mindenkiben, nem is akármilyen… Együtt akkor miért nem mûködött?
A fõ gond az volt talán, hogy megromlottak a viszonyok. Elromlott a hozzáállás egymáshoz és a zenéhez. Amikor a VHK-ból kiléptem, azt gondoltam, hogy rám szakad az ég. Persze a többieknek se lehetett könnyû. Korábban is voltak nagy feszültségek, de a felbomlást követõen ezek még élezõdtek. Sose mentünk a szomszédba egy kis villongásért, de ezután aztán volt ám minden. Kellett jó pár év ahhoz, hogy ráébredjünk arra, hogy mi is történt valójában, letisztuljanak az emberi kapcsolatok, a hosszú távú valóságnak megfelelõvé váljon a hozzáállásunk. Amikor ez megtörtént, a barátság helyreállt, sõt, sokkal jobb kapcsolatot ápolok a zenekar tagjaival, mint korábban.
Ipacs végül is miért nem csatlakozott?
Nem így alakult. Az életben akadnak nem akármilyen nehézségek is. És nem mindig tudjuk mindet megoldani.
És a többi hajdani tagokkal azért tartjátok a kapcsolatot? Czakóval, Szónusszal, Fidóékkal? Meghívjátok-e õket a koncertre?
Czakóval és Szónusszal nagyon jó a kapcsolatunk, de most nem tervezzük, hogy vendégzenészként színpadra hívjuk õket.
Az elsõ próba akkor úgy történhetett, hogy gondolom a Yava lehívott téged a próbatermébe, aztán leesett a Boli meg a Lujó (Molnár Lajos – gitár) is…
Igen, a Yava próbatermében próbálunk. A Yavában Kristóf is lelkes VHK-s lett, és ekkor újra felmerült, hogy együtt zenéljünk.
Miként zajlanak a próbák?
A lényeg, hogy a tagok között ritka jó a lelki, szellemi és zenei összhang. Ezért aztán várakozáson felül jól zajlanak a próbák, pedig elég magas a léc. Jönnek az új számok, a régiek is sokszor mintha jobban mennének, mint régen, és rengeteget improvizálunk. Keresztül folyik rajtunk a zene, mi pedig lubickolunk ebben a világban, ami most megnyílt elõttünk.
Április 25-én lesz az elsõ koncert. Kizárólag régi VHK számokat játszotok majd, vagy lesznek „véhákásított” Csodaszarvas, illetve Yava számok is, mint ahogy a Vágtázó Csodaszarvas koncertjein is elhangzanak „csodaszarvasított” VHK számok?
A koncert címe: VHK-idézõ. Errõl fog ott szólni minden. Az új számok is.
Nemrég, decemberben az A38-on, amikor a Yava koncerten egy dal erejéig egy színpadon álltál Fritzcel és Ádámmal, a hideg futkosott a hátamon. Fritz vicsorított a hátad mögött, Ádám rohangált fel-alá, mint a régi szép idõkben. Volt már erre példa korábban is, vagy most álltatok elõször együtt színpadon az utóbbi kilenc évben?
Ez volt az elsõ alkalom azóta, hogy egy színpadon álltunk kilenc éve, sõt, ez volt az elsõ alkalom, hogy olyan zenekarral álltam egy színpadon, amelyiknek nem vagyok alapító tagja… Amúgy Boli a Narco Polo zenekara mellett eltöltött pár évet Ausztráliában, ahol szintén zenélgetett, aztán a Narco Poloból állandó tagként kilépett, de most, hogy itthon van, fellép velük. Lujó létrehozott több zenekart is, elõször a Világfát, aztán még kettõt, végül leállt a zenekarokkal, de a Vágtázó Életerõben nagyon otthon van, és a próbákon sokszor úgy bevadul, hogy csak nézek… Mintha az utóbbi kilenc év alatt felgyülemlett ihlet most törne ki belõle egyszerre.
A Vágtázó Életerõ elnevezést Ipacs távolmaradása miatt vettétek fel?
Ennek több oka van. A Vágtázó Halottkémek mint zenekarnév rendkívül jó választás volt 1975-ben és utána, de már régóta úgy éreztem, hogy a Halott-kémek helyett egy élet-erõs név még jobb lenne. Ráadásul ez a zenekar már nem ugyanaz a zenekar így, hogy az Ipacs nincs benne.
De hisz a VHK-ban korábban is voltak már tagcserék…
Ez igaz, de nálunk más a helyzet. Annakidején volt egy baráti társaságom, amiben a Czakó Sanyi (az elsõ VHK gitáros) és az Ipacs Laci oszlopos tagoknak számítottak. Õk hoztak létre egy zenekart, amibe engem meghívtak énekelni, és amibõl belépésemkor a VHK lett. Ezt sem akartam figyelmen kívül hagyni. A többi zenészt már én hívtam a zenekarba, de engem õk ketten. A Czakó már nagyon régen kiszállt, most az Ipacsot is nélkülözzük, én pedig figyelembe veszem, hogy két ilyen oszlopos, alapító tag nélkül nem biztos, hogy jó lenne, ha továbbvinnénk a nevet. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mégiscsak eltelt kilenc év, ami alatt sokat változtunk. Ráadásul a VHK maga volt az eredetiség, az Életerõnek is az õserõ az életeleme, és ez azt jelenti, hogy ugyanúgy meg kell újuljunk, ahogy a VHK is folyton újjászületett. Az új név ezt a megújulást is jelzi. Nem csak arról fog szólni az este, hogy a régi „slágereket” játsszuk. Ugyanúgy lényeges, hogy ledobunk minden keretet magunkról, ahogy azt a VHK is nemegyszer megtette.
Ezt az egy fellépést tervezitek, vagy turnéztok is?
Egyelõre ezt az egy fellépést tervezzük, de ez legalább kétórás lesz.
Azért reméljük, nem csak egy mézesmadzag lesz ez a koncert, és majd követik újabbak is…
Egyáltalán nem szánjuk mézesmadzagnak, de azért a folytatás sok mindenen múlik, hiszen a koncertnek legalább olyan jól kell sikerülnie, mint a régieknek, márpedig a hajdani fellépéseink elég magasra tették a lécet. Ez már önmagában egy nem akármilyen feladat.
A próbákon születnek új számok? Esetleg gondolkoztok egy új albumon?
Jönnek az õrületes és varázslatos új számok, de új albumon még nem gondolkodtunk.
Milyen pluszokra, illetve látványvilágra számítsunk?
Rituális Színház az nem lesz, de a díszleteket most is Barcsik Géza készíti, mint régen. A plakát is az õ munkája, és a színpadlátványért is õ lesz a felelõs.
Milyen elõérzeteid vannak?
Ilyen próbák után? Az õrület határán innen beszélek: az élet vadítóan tiszta, elemi ereje csap majd fel, az a világ, ami ha nem létezne, ki kellene találni.
| 25 hozzászólás © 9th
<<< [2] 1 >>>
Hozzászólok
Zero   2009. január 15., Csütörtök ( 20:37 ) #24
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 20.
Üzenetek száma: 12186
a békegalambok keserû vérét isszuk

Mezõtúri Fesztivál, valamikor a 90-es évek második felében, zuhogó esõben...na akkor lettem fan, elõtte is hallgattam néha, de élõben akkor sikerült elõször látni, iszonyat jó volt a hangulat, kellett hozzá az az esõ is:)
gratula az interjúhoz és pozitív az is, hogy nem hagyjátok lesüllyedni a cikket a sok programajánló alá!
Raccoon   2009. január 15., Csütörtök ( 19:05 ) #23
Regisztráció időpontja:
2008. július 14.
Üzenetek száma: 310
"HÉ! Hát a világnak kéne hozzám idomulnia!"
Év koncertje 2009!
Ráadásul ma szpottoltam Attilát a Ferenc körúton :)
Pilla   2009. január 14., Szerda ( 22:46 ) (#19) #21
Regisztráció időpontja:
2006. szeptember 4.
Üzenetek száma: 601
...csak a halál biztos...bubba-zanetti (#19) írta:
Õk tudják igazán üstökön ragadni a bennünk rejlõ õsmagyart, nem pedig ez a Kárpátia nevû brigád, akiknek zenéje köszönõviszonyban sincs a témával.

Ezzel a mondattal 1000%-ig egyetértek!!!
Ziv   2009. január 14., Szerda ( 13:50 ) #20
Regisztráció időpontja:
2005. február 19.
Üzenetek száma: 300
Létezem és közben mindenfélefajta dolgot mûvelek. Ha unatkozol, vagy fotókat szeretnél nézegetni: www.ziv.hu
Tök jó, hogy ilyenekrõl is van hír itt:)

Grandpierre Attila versei pedig néha nagyon betegek :D
bubba-zanetti   2009. január 14., Szerda ( 11:40 ) #19
Regisztráció időpontja:
2008. április 28.
Üzenetek száma: 5
''diablo
Jó húsz éve találkoztam velük elõször a Szegedi (akkor még) Délép klubban (azóta Kis bajor Sörözõ). Az a koncert akkor hatalmasat taszított rajtam. Õk tudják igazán üstökön ragadni a bennünk rejlõ õsmagyart, nem pedig ez a Kárpátia nevû brigád, akiknek zenéje köszönõviszonyban sincs a témával. Nagyon szeretném, ha az újjáéledt összetartozás sokáig maradna még velük.
noir   2009. január 13., Kedd ( 18:39 ) #18
Regisztráció időpontja:
2005. augusztus 6.
Üzenetek száma: 196
Fol Rol De Ol Rol
hurrá!
deadman   2009. január 13., Kedd ( 14:19 ) #17
Regisztráció időpontja:
2007. május 28.
Üzenetek száma: 406
www.focusmuhely.hu
www.zarttermusic.uw.hu
www.reallies.uw.hu
www.libra.uw.hu
www.kronosmortus.hu
www.stonerrock.hu

és olvassatok engem:)

http://ismeretlenzona.blogspot.com
http://www.gothic.hu/versek_pappszilveszter_main.html
A VHK zenei világával való elsõ találkozásom 1990-ben, a szegedi (volt) Gyevi temetõben sikeredett, néhány akkori, friss baráti kapcsolat révén, amikor is ezerrel beleestem ebbe a zenébe. Mivel akkor kezdtem el dobolni, a VHK zenéje elragadott, lenyelt, megemésztett majd kiköpött. Csodálatos volt több helyen is látni õket, országszerte, az alatt a tíz év alatt, amiben feloszlásukig részem volt. Köszönöm elsõsorban Nekik, ezt a zenei élményt, és így utólag azoknak a barátaimnak is, akik anno megmutatták nekem a VHK-t.

Hogy ott leszek-e?Nem kérdéses.:)
Pilla   2009. január 13., Kedd ( 11:41 ) #16
Regisztráció időpontja:
2006. szeptember 4.
Üzenetek száma: 601
...csak a halál biztos...Férjurammal imádtuk és imádjuk a mai napig a VHK-t, ott leszünk a koncerten és nagyot zúzunk!
A cikk tetszett, végre vmi értelmes iromány.
gothpunk   2009. január 13., Kedd ( 07:43 ) #15
Regisztráció időpontja:
2003. május 11.
Üzenetek száma: 15044
Jó kis írás, jó mulatást majd nektek.
break   2009. január 13., Kedd ( 03:13 ) #14
Regisztráció időpontja:
2009. január 13.
Üzenetek száma: 1
''
Orulet VHK vagtazzatok!!!!!!!
Drac0   2009. január 12., Hétfő ( 22:15 ) #12
Regisztráció időpontja:
2006. szeptember 28.
Üzenetek száma: 8772
sfuarus[@]frímél[.]hu
jó kis intrejú, ha nem jön közbe semmi, a koncertre is megyek(-ünk) :)
Dano   2009. január 12., Hétfő ( 20:43 ) #11
Regisztráció időpontja:
2007. december 10.
Üzenetek száma: 656
Végre vmi igazán értékes a fõoldalon! :)

A koncert hírérõl már hallottam, s igazán örültem/örülök neki, mivel mindig is sajnáltam, h nem láthattam élõben a VHK-t.

szerk. Amúgy youtube-on egész sok VHK-video van, pl. itt van a '95-ös szigetes koncertjük. Hátha vkinek újdonság...
Shinna   2009. január 12., Hétfő ( 19:52 ) #10
Regisztráció időpontja:
2005. január 17.
Üzenetek száma: 2097
digitollas andikrisztus

kalapján a szél
kacagón mesél
Mikor megtudtam hogy lesz ez a koncert, lúdbõrözni kezdett a hátam. Vagy mi. Ez az idei év nagyon erõs számomra koncertügyben.
És valóban, ebbõl lehetne rendszert csinálni, mármint interjúkból. Csak így tovább!
<<< [2] 1 >>>

:(


Ez az oldal nem jöhetett volna létre, ha nincs a www.pardey.org
Oldalaink megtekintéséhez IE 5.5+ valamint Flash plug-in szükséges. Impresszum | E-mail
Design: Monokrome Vision